Derfor Leger Voksne også med Lego Klodser

Når vi bliver ældre, så har vi en tendens til at fokusere mere og mere på arbejde, og giver os selv mindre tid til at lege. Det er en helt naturligt udvikling, og det er som sådan godt nok. Det er dog vigtigt, at vi stadig giver os selv plads til at have det sjovt og være kreative. Der er ikke noget legetøj derude, der bedre tillader voksne at lege, end god gammeldags lego.

Det gode ved Lego er nemlig, at du ikke behøver være en ekspert, for at kunne bygge et slot eller et rumskib. Det eneste det kræver er, at du kan følge instruktionerne i bogen. Det er lidt ligesom at følge samle-instruktionerne fra et IKEA møbel, men langt nemmere, betydeligt sjovere, og med meget mere plads til selv at være kreativ og lave de ændringer, som man selv har lyst til.

Men hvorfor er det så vigtigt for voksne at lege? Det er faktisk i høj grad af samme grund, som at det er sundt for børn. Vi lærer som børn rigtigt meget af, at lege og bruge vores fantasi. Når vi træder ind i voksenlivet er der mange af disse ting, som vi kan drage nytte af. Problemet er dog, at når vi har befundet os i ”voksen livet” i for lang tid, uden at give os selv plads til stadig at lege en gang imellem, så ender vi med at glemme de ting vi har lært. Vi begynder at tage alting for seriøst, og det får verden til at virke farlig og stressende. Ikke alene er leg i sig selv en fantastisk afstressende aktivitet: det er også en kreativ proces, hvor vi lærer os selv bedre at kende, og lærer at det er okay at fejle.

Når du leger med Lego er det okay at eksperimentere og lave fejl. Hvis du sætter dig for at bygge en bro med lego-klodser, så kan du sagtens kaste dig ud i at gøre det, uden at følge manualen til punkt og prikke. Måske kaster du manualen helt væk, og bygger en bro fuldstændigt som du tænker, det bedst gøres. Det virker overhovedet ikke farligt: hvad er det værste der kan ske? Så du giver dig selv lov til at være kreativ. Du har valgt et problem, og eksperimenterer dig frem til en løsning. Hver gang noget ikke virker, så lærer du af det, og kan prøve noget nyt. Det er sådan rigtig problemløsning virker: de store problemer her i livet bliver ikke løst af genier, som er født med særlige evner, og bare kan spytte den ene fejlfrie løsning ud efter den anden. Nej, komplicerede problemer kræver, at vi prøver os frem. Der er behov for, at vi er kreative, og ikke frygter at fejle. Vi er nødt til at se fejl for det, de i virkeligheden er: feedback på den kreative løsning. Man kan ikke fejle: kun lære. Og det er noget der virkeligt bliver tydeligt, når vi leger. Det er et faktum vi let glemmer i den stressede og perfektions-stræbende voksen-verden, men som vi kan genfinde ved at tillade os selv at lege med Lego.

1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (No Ratings Yet)
Loading...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.