Formuler Din Viden så en 5-årig Kan Forstå Det

Vi render rundt med en helt masse viden inde i vores hoveder, og det er jo alt sammen meget godt. Men hvor godt har vi reelt styr på den viden? Selv hvis vi bruger den lidt hist og her, så er det med en vis form for underliggende usikkerhed. Det betyder også at vi ikke altid tør gøre de ting, som intuitivt føles rigtige, men som vi ikke kan forsvare verbalt. Det der sker her er, at vores viden er oppe at flyve, og vi ikke har sat os ned og skabt forbindelser imellem alle de forskellige del-elementer, så vi har det fulde overblik.

En af de mest effektive måder, at få skabt alle de nødvendige forbindelser i vores implicitte viden er, at skrive det ned. Men ikke bare på en hvilken som helst måde. Vi er nemlig i stand til at bruge smarte vendinger og kreative sætninger til at beskrive ting så de lyder flot, men vi reelt bare dækker over, at vi ikke helt ved hvad vi snakker om. Man bør derfor formulere sin viden, som om man taler med et barn. Forestil dig at der sidder en 5-årig foran dig, og du skal forklare dem den viden du sidder med. Det begrænser hvilke ord du kan bruge, og hvor abstrakt du kan tillade dig at være. Du skal ikke bekymre dig om hvordan det lyder – det her dokument skal ikke (nødvendigvis) deles med kolleger eller andre i feltet. Det er udelukkende en øvelse du går igennem for dig selv, for at få helt styr på din egen viden og de eventuelle mangler i den.

Når du støder på noget, som du ikke rigtigt kan forklare med et simpelt sprog, så ved du, at du har ramt nogle huller i din viden. Du kan sikkert finde en eller anden flyvsk måde at beskrive det på i grove træk, men det er ikke noget du kan gemme dig bag nu. Det er udelukkende en god ting: det giver dig nemlig mulighed for at læse mere op på emnet, så du får den her dybe forståelse. Det er først når du for alvor forstår et emne, ned til hver enkelt detalje, at du vil være i stand til at formulere det på en måde som selv et barn kan forstå. Når du har god en forståelse for emnet, så vil du også have langt nemmere ved at arbejde med din viden.

Den dybdegående viden om et emne, er det bedste messeudstyr du kan have med dig. Det hjælper selvfølgeligt at have et stort banner, nogle montre der kan sætte pænt lys på produkt prototyper og så videre. Men intet vinder folk over, som en person på en messe der tydeligvis ved hvad han laver. Du vil ikke alene være i stand til at besvare ethvert spørgsmål, til enhver person, men også udvise denne selvsikkerhed i dit kropssprog.

1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (No Ratings Yet)
Loading...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.