Giv Dit Barn de Bedste Forudsætninger for Skolestart

Min kone og jeg har snakket om, hvordan vi bedst forbereder vores børn på, at skulle starte i skole.  Det er ikke så meget de faglige ting, vi tænker så meget på, fordi vi tænker det nok skal gå meget godt. Vi ved at den skole, der er ligger i vores by, er ganske kendt for, at have gode undervisere, der er dygtige til at motivere børnene. Samtidig har både min kone og jeg selv altid været glade for at gå i skole, så det regner vi også med, at vores børn vil være. Det vi derimod føler, at vi bliver nødt til at gøre, for at hjælpe vores børn så vidt som muligt, er at forberede dem på de ikke-faglige ting. Det at gå i skole handler nemlig om meget mere end bare at lære ting. Det er en stor ny oplevelse for børnene, og det er første gang de skal stifte bekendtskab med mange af de sociale spilleregler, der gør sig gældende her i livet.

Der er mange forældre, smider deres børn ind i deres Renault Kadjar, kører dem hen til skolen, og så tænker at det ikke længere er deres problem. Vi har ikke lyst til at være den slags forældre. Selvfølgelig har skolen en opgave, når det kommer til at undervise vores børn, men det er vores ansvar som forældre at sørge for, at vores børn er godt forberedte på at begynde i skole. Det er derhjemme de lærer at have respekt for andre mennesker, at opføre sig ordentligt, og at lytte efter, når de voksne snakker.

Den måde vi forbereder vores egne børn på, at skulle starte i skole, er ved at løbe forskellige scenarier igennem sammen med dem. I dag findes der heldigvis masser af børne-tv, som fokuserer på lige præcis skolestarten, og det gør det dejligt nemt at snakke om. Vi lader typisk vores børn se et af disse tv-programmer, og så snakker vi løbende med dem, om det der sker på skærmen. For nyligt så vi eksempelvis TV program, der fokuserer meget på, hvorvidt man skulle sladre de voksne eller ej. Det er en rigtig interessant problemstilling, fordi forældre selvfølgelig har forskellige idéer om, hvad man skal gøre i sådan en situation.

Og det er lige præcis på når svarene ikke er helt nemme at have med at gøre, at vi bør tage diskussion med vores børn, før de overhovedet starter i skole. Problemer omkring etik og moral er nemlig meget store spørgsmål, og man kan derfor ikke forvente, at ens barn vil være i stand til at klare dem helt på egen hånd. Når situationen opstår i virkeligheden, så kan man jo ikke være sikker på, at man selv er tilstede. Derfor prøver vi i stedet at gennemløbe diverse scenarier, som de kan ske at blive udsat for i skolen, på forhånd. På den måde har barnet de bedst mulige forudsætninger for, at reagere på en fornuftig måde, når de står i en svær situation. Samtidig synes jeg det er vigtigt, at vi ikke dikterer hvad vores børn skal gøre, men blot diskutere det åbent, og lad børnene fortælle deres egen holdning. En åben dialog mellem barn og voksen er noget af det vigtigste sfor at sikre en god og tryg barndom.

1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (No Ratings Yet)
Loading...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.