Sådan holder du dig varm på jagt

Det er ikke sjovt at fryse. Fryser man, er det svært at koncentrere sig om andet end det faktum, at man fryser. Det er derfor vigtigt, at jægere ved, hvordan man klæder sig ordenligt på og har styr på sit jagttøj. På den måde kan man koncentrere sig om det egentlige formål, som er at være på jagt. Typisk kommer man til at fryse, hvis ens tøj er vådt og fugtigt. Det kan enten ske, hvis det regner eller hvis man sveder. Nedkøling af kroppen kan altså både ske af udvendige og indvendige faktorer. De fleste jægere undgår helt at bekymre sig om problemet ved at klæde sig på efter trelagsprincippet. Skulle du være i tvivl om, hvordan princippet fungerer, så kan du blive klogere ved at læse videre.  

Inderste lag

Det første lag af ens jagttøj skal være svedtransporterende undertøj. Undertøjet må ikke være lavet i alt for tykt materiale, idet fugten nemt skal kunne transporteres væk fra kroppen. Skal der købes nyt undertøj til brug på jagt, er et godt råd at holde sig fra bomuldsundertøj. Bomuld har nemlig tendens til at binde fugten, hvorimod materialer såsom uld eller syntetiske materialer bedre kan tilpasse sig kroppens temperatur.

Fordelen ved at vælge uld er, at dette materiale er det bedste til at tilpasse sig kroppens temperatur. Endvidere kommer man heller ikke til at lugte af sved på samme måde som ved brug at syntetiskundertøj. En faktor der er værd at overveje, når man står og skal vælge mellem udstyr i uld eller syntetiske materiale er, at syntetisk materiale ikke kradser. Det vil måske være vigtigt for mange jægere at tænke over, hvis man har et problem med det.

Mellemste lag

Det mellemste lag af dit jagttøj bør bestå af en dejlig varm trøje. Denne trøje kan enten være en uldtrøje eller en god fleece. Er vejret godt, så kan mange jægere dog også sagtens bruge en skjorte som mellemste lag.

Skal du have fat i en god trøje som mellemlag, så er der igen et par ting, der er gode at overveje før et køb. En fleece i syntetisk materiale vil ikke isolere optimalt, hvis den skulle blive våd. Den vil dog tørre hurtigt og vejer ikke meget, uanset om fleecen er tør eller våd. En uldtrøje vil beskytte dig mod kulden, uanset om den er våd eller tør. Bliver uldtrøjen dog våd, så vil den blive tung og det tager lang tid for den at blive tør.

Yderste lag

Hele formålet med tredje lag er at undgå at blive våd og hermed kold. Derfor skal det yderste lag bestå af et godt sæt regntøj eller en god skaljakke. En skaljakke er meget fleksibel og kan bruges i flere forskellige situationer. Derfor foretrækker mange sådan en jakke som yderste lag.

Det fede ved at klæde sig på efter trelagsprincippet er, at man nemt kan tage lag på og af. På den måde har man nem ”adgang” til at justere på sin påklædning og kroppens temperatur. Klæder du dig derfor i tre lag, er du godt på vej til at mestre et godt sæt jagttøj fra inderst til yderst.

1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (No Ratings Yet)
Loading...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.