Til institutionen: Sådan laver du et godt aktivitetsrum til børnene

Børn er fantastiske og de har som regel masser af energi. Den energi skal de jo gerne brænde af på en eller anden måde. Måske du er bestyrer for en boligforening, institution, beboerhus eller lignende og mangler ideer til, hvordan man bedst aktiverer børnene og samtidig får mest ud af det rum, du skal til at indrette. Der er nemlig mange ting at tænke på: Du skal blandt andet sørge for, at børnene stimuleres på bedste vis samtidig med at du tager højde for et budget, sikkerhed og forskellige aldersgrupper. Hvis du mangler inspiration til ét eller flere af disse punkter, kan du læse med her, hvor du får et par gode tips til at indrette et lækkert aktivitetsrum som børnene vil elske.

Alsidighed er vigtigt

Alt efter omstændighederne skal aktivitetsrummet måske bruges af mange børn: Som brugere af en fritidsinstitution, til et arrangement i beboerhuset eller noget helt tredje. Når der er mange forskellige børn – i forskellige aldersgrupper – er det vigtigt at huske på, at alle børn ikke nødvendigvis synes om de samme ting. Derfor skal der være noget for enhver smag og ikke mindst fysik: Noget actionpræget som for eksempel en trampolin eller hoppepude, hvor børnene kan brænde noget krudt af, noget stillesiddende som for eksempel et langt bord, hvor børnene kan spille spil, tegne, male og være kreative og noget udfordrende som for eksempel et par fodboldborde, hvor børnene kan spille mod og med hinanden. Du kan også indrette et stilleområde sofaer og lænestole, hvor børnene kan slappe lidt af – måske med en god film eller en bog. Her er lydbøger især en god idé, fordi de børn, der endnu ikke har lært at læse, også kan være med.

Til de lidt større børn

Skal dit aktivitetsrum bruges af lidt større børn, skal du også sørge for at tænke på dem – de synes måske ikke, at en hoppepude er lige sagen. Videospil er noget de fleste – især større – børn kan lide. Du skal naturligvis ikke stille voldelige spil til rådighed, men i dag findes der mange forskellige og lærerige spil. Og husk på, at ideen om at videospil er skidt for børn, efterhånden er en myte: Undersøgelser viser, at videospil kan forbedre børns koordination, deres evne til at tænke hurtigt samt opstille hypoteser og afprøve dem. En anden ting, der altid er et hit hos børn, er LEGO: De populære byggeklodser findes i et væld af forskellige serier og udgaver, så der er noget til både piger og drenge i alle aldre.

Se rummet fra barnets perspektiv

Børn ser ikke verden på samme måde som voksne. Så når du indretter rummet, er det en god idé at se rummet fra barnets perspektiv: Hvor kunne det være fedt, at placere et område med sofaer? Hvor højt skal bordet være? Hvad med rummets udsmykning, er væggene kedelige at kigge på? Måske du kan få hjælp fra nogle af de børn, der skal bruge rummet og spørge dem, hvad de synes. Det kan give nogle gode ideer og værdifulde input, som du måske ikke selv har tænkt over. Alt i alt er det vigtigt, at se denne opgave fra flere vinkler, så du tager hensyn til de forskellige børns forskellige interesser, evner og udviklingsniveauer.

1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (No Ratings Yet)
Loading...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.